W grudniu 2013 roku kolejna już grupa uczniów Technikum Obsługi Turystycznej ukończyła w ramach realizacji projektu “Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku II”.

Kurs przeprowadziła Krakowska Szkoła Restauratorów. Obejmował on 30 godzin zajęć teoretycznych i praktycznych poruszających następujące tematy:

  1. Wprowadzenie i terminologia – barman jako zawód – charakterystyka pracy barmana (organizacja pracy w barze, predyspozycje do wykonywania zawodu),
  2. Bar jako miejsce pracy – wyposażenie baru i prezentacja przyrządów barmana – podział na typy barów – umeblowanie wyposażenie barów w sprzęt i produkty, aranżacja,
  3. Towaroznawstwo napojów alkoholowych, bezalkoholowych mieszanych – podział alkoholi na podstawowe grupy: wódki białe i gatunkowe, whisky, wermuty, brendy, koniaki, likery, aperitif, digestif – wpływ alkoholu na organizm człowieka,
  4. Zasady komponowania napojów mieszanych,
  5. Podstawy miksologii – charakterystyka napojów (cocktaile, rodzaje drinków: long, short i inne) techniki miksowania i mieszania napojów – zastosowanie receptur,
  6. Proces produkcji, podział oraz temperatura podawania rumów, ginów, tequli, whisky szkockiej, amerykańskiej i irlandzkiej – degustacja.

Głównym zadaniem kursu było przekazanie wiedzy uczniom tak, aby w przyszłości ułatwić im start w pracy na stanowisku barmana.