W ramach współpracy patronackiej kierunku technik obsługi turystycznej z firmą Interferie S.A. został przedsięwzięty wakacyjny projekt pod nazwą „Food Truck”

Projekt został podzielony na trzy części:

  • Część organizacyjną podczas której uczniowie mogli zapoznać się z ogólnymi zasadami projektu, skosztować produktów oferowanych w Food Truckach, a także wnieść własne uwagi i spostrzeżenia.
  • Cześć przygotowawczą, podczas której uczniowie zostali przeszkoleni z zakresu finansowo-księgowego, marketingowe, przygotowywania i obróbki produktów, a także zasad planowania i organizowania pracy, rozliczania produkcji, planowania, rozliczania i zarządzania gastronomią.
  • Część właściwą, gdzie uczniowie w terminie od początku czerwca do połowy września zostali podzieleni na czteroosobowe grupy i wyjechali do trzech nadmorskich miejscowości to jest Kołobrzegu, Dąbek i Ustronia Morskiego. Oczywiście wcześniej każdy z nich podpisał umowę zlecenie, która zapewnia im bezpłatne zakwaterowanie, wyżywienie, transport i wynagrodzenie. Będą oni samodzielnie zarządzać już samymi Food Truckami.

Dodatkowo firma Interferie S.A. dla najlepszej grupy Food Trucków przygotowała bonusy w postaci voucherów na kursy i szkolenia, a także na wypoczynek w hotelach Interferii w górach i nad morzem. Wszyscy uczestnicy otrzymają również certyfikaty potwierdzające udział w projekcie.
Projekt niewątpliwie wzbogaci uczniów w nowe doświadczenia, nauczy samodzielności, przedsiębiorczości i zarządzania. Zdobędą wiadomości i umiejętności dzięki którym będą mieli możliwość rozwoju swojej dalszej drogi zawodowej, a poprzez poszerzenie kompetencji zawodowych staną się oni bardziej konkurencyjni i elastyczni na rynku pracy.