W dniach 10.10.2011 i 12.10.2011 zostały podpisane porozumienia dotyczące współpracy z dwoma hotelami znajdującymi się w Kudowie Zdrój, miasta uzdrowiskowego, leżącego u podnóża Gór Stołowych na granicy z Czechami.

Są to:

  • Hotel**** Verde Montana Spa & Wellness – największy i najnowocześniejszy hotel w Kotlinie Kłodzkiej, który posiada 146 komfortowo wyposażonych pokoi 1- 2-osobowych, apartamenty oraz studia (łącznie ponad 400 miejsc noclegowych). Przystosowany jest do organizacji konferencji i szkoleń. Niewątpliwą atrakcją hotelu jest również piękny kompleks Wellness & SPA o powierzchni 1000 m2 z 20 gabinetami odnowy biologicznej prowadzonych przez wiodące firmy kosmetyczne. Dodatkowo w kompleksie znajduje się kryty basen, bajeczne sauny, jacuzzi, sala fitness.
  • Hotel*** Uzdrowiskowy St.George wraz z Centrum Kongresowym i Kliniką Zdrowia i Urody. Hotel dysponuje 170 miejscami noclegowymi w pokojach 1-, 2- i 3-osobowych oraz pokojach Studio, De Lux i Apartamentach Rycerskim i Prezydenckim. Obok komfortowej bazy hotelowej w kompleksie znajdują się: Klinika Zdrowia, zespół rekreacyjno-rehabilitacyjny z basenem, jacuzzi, sauną suchą i mokrą oraz salą fitness, Centrum odnowy biologicznej Spa&Wellness, gabinet kosmetyczny, restauracja i bar, taras widokowy.

W ramach współpracy w Hotelu**** Verde Montana Spa & Wellness, praktyki odbyła uczennica klasy II TTH Ewa Karpińska, która tak wspomina swój czas spędzony w hotelu:

„Praktykę rozpoczęłam od mycia podłóg, polerowania sztućców i szkła oraz sprzątania. Następnie pracowałam w restauracji „Flamingo”, nakrywałam stoły zależnie od pory posiłków lub uroczystości takich jak: bankiety, konferencje, uroczyste obiady i kolacje. Reprezentowałam wina oraz inne alkohole gościom indywidualnym i rozpoznawałam różne rodzaje szkła: goblety, kieliszki do czerwonego i białego wina, kieliszki do wódki, szampanówki, koniakówki, drink szklanki, whiskaczówki itp. Przygotowywałam przerwy kawowe, szwedzki bufet i obserwowałam barmana obsługującego gości za barem, po czym starałam się wykonywać to samo tzn. nalewać różne alkohole, przygotowywać kawy, nabijać na kasę i rozliczać gościa. Obsługiwałam grupy mające 200-300 osób oraz gości indywidualnych. Przystrajałam i wydawałam posiłki oraz robiłam przystawki. Uczestniczyłam w przygotowaniach imprez dla grup oraz je obsługiwałam.

Praktykę odbyłam również w dziale marketingu i na recepcji, gdzie nauczyłam się między innymi sporządzać oferty dla przyjeżdżających ludzi na konferencje i bankiety, a także meldować i wymeldować indywidualnego gościa. Poznałam zasady panujące w czterogwiazdkowym hotelu.

Z praktyk w hotelu „Verde Montana” jestem bardzo zadowolona i cieszę się, że tyle rzeczy mogłam się nauczyć. Personel był bardzo zgrany i miły wobec mojej osoby. Otrzymałam ocenę całującą i ofertę pracy w czasie ferii i wakacji, a także możliwość zatrudnienia po ukończeniu szkoły”.