W dniu 16 września 2011 roku odbył się dodatkowy warsztat edukacji ekologicznej pn. “Ekologia i zdrowe odżywianie”. W warsztacie wzięło udział 19 uczniów Zespołu Szkół z klasy 1 TT. Warsztat przeprowadzony został na Akademii Wychowanie Fizycznego we Wrocławiu w ramach XIV Dolnośląskiego Festiwalu Nauki.
Warsztaty dodatkowe “Ekologia i zdrowe odżywianie” realizowanych w ramach Szkolnego Programy Edukacji Ekologicznej “Ja i moje środowisko” w II półroczu 2011. Program finansowany przez Powiat Polkowicki.
Na początek młodzież została bardzo mile przywitana przez prof. dr hab. Krzysztofa Sobiecha (AWF Wrocław, Wydział Fizjoterapii) a następnie wzięła udział w zajęciach przygotowanych przez zespół jego współpracowników.
Wykłady pod nazwą: “Warsztaty żywieniowe. Żywność ekologiczna, tradycyjna, typu Fast ford i dietetyczna”, poprowadzili kolejno, dr Lucyna Górska-Kłęk – Aktywność ruchowa / Żywność ekologiczna, dr Dorota Jakubiec – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego i żywieniowego, dr Agnieszka Chwałczyńska – Żywność typu Fast ford. Na zakończenie zajęć odbyła się degustacja kilkudziesięciu produktów i potraw zdrowej i ekologicznej żywności. Ostatni punkt wykładów miał przekonać młodzież, że można odżywiać się w sposób zdrowy i bezpieczny.
Z uwagi na to, że w warsztatach uczestniczyli uczniowie technikum obsługi turystycznej kolejnymi zajęciami w których uczniowie wzięli udział był wykład pn. “Bezpieczeństwo w turystyce i rekreacji”. Zajęcia przeprowadził mgr Patryk Czermak z Wydziału Rekreacji i Turystyki AWF Wrocław.
Ostatnim punktem warsztatów było odwiedzenie jednego z największych hoteli we Wrocławiu. Uczniowie oprowadzani przez pracowników sieci SCANDIC mieli okazję dowiedzieć się kilku podstawowych informacji dotyczących specyfiki pracy oraz zasad funkcjonowania hotelu. Podkreślić należy, że właścicielami sieci hoteli SCANDIC są Finowie, którzy szczycą się tym, że ich hotele są najbardziej ekologicznymi w tej branży.
Nauczyciele odpowiedzialni za przeprowadzenie warsztatu: Agnieszka Hruszowiec, Piotr Machoń.