W listopadzie grupa 15 uczniów kierunku Technik Obsługi Turystycznej odbyła 64 godzinny kurs kelnerski zakończony egzaminem i uzyskaniem Certyfikatu w języku polskim i języku angielskim.
Zajęcia praktyczne i teoretyczne obejmowały m.in.:
- systemy pracy i obsługi kelnerskiej – system indywidualny/ rewirowy/ praca zespołowa/ procedury gastronomiczne,
- organizacja i techniki pracy kelnera – czystość i porządek w pracy kelnera/ współpraca interpersonalna,
- wyposażenie sali restauracyjnej i wyposażenie techniczne restauracji – zastawy stołowe/ szkło/ sztućce/ bielizna gastronomiczna/ przybory i urządzenia pomocnicze,
- przygotowanie sali na przyjęcie Gości,
- dekoracja – sposoby aranżacji przestrzeni w sali restauracyjnej – co przeszkadza, co ułatwia pracę kelnerom,
- techniki składania obrusów i serwetek,
- prezentacja elementów zastawy stołowej i szkła oraz platerów,
- przyjmowanie rezerwacji i powitanie Gości w restauracji,
- technika obsługi Gości przy stoliku,
- zasady serwowania dań w lokalach gastronomicznych – serwis a’la carte/ techniki podawania potraw/ przedstawianie potraw,
- technika podawania napojów alkoholowych,
- noszenie naczyń, szkła i tac,
- sprzątania ze stołu po posiłkach,
- style obsługi – serwis francuski, serwis rosyjski, serwis angielski, serwis amerykański,
- zasady organizacji i obsługa przyjęć okolicznościowych i ich obsługa – przyjęcia z protokołem dyplomatycznym/ zasady savoir vivre,
- techniki przygotowania kawy,
- metody parzenia kawy.
Należy dodać, że zwieńczeniem kursu było zorganizowanie przez uczniów przyjęcia z protokołem dyplomatycznym dla grona pedagogicznego, podczas którego mogli oni zaprezentować nabyte umiejętności. Natomiast pierwsi absolwenci kursu wyjechali na praktyki do hoteli w Polsce i Austrii w celu dalszego podnoszenia swoich kwalifikacji.